Tuesday, June 3, 2014

Round 1 Diet mencapai target

Bermula 29 / 4 /14 , zura dah membuat ikrar untuk mulakan sesi penurunan berat badan.Kita sendiri sedar perubahan badan kita.bila badan dah mula mengembang, mula la kita akan rasa cepat penat, tak bermaya, lutut sakit, cepat mengah.

Selama 5 tahun berat zura naik 23kg.Makan memang berselera ditambah pula zura pernah ambil ubat subur.sebelum kawin dulu memang pernah dengar orang cakap ubat subur ni akan menambahkan selera makan.tapi bila dah kawin dan belum ada rezeki dapat anak lagi,masa tu tak fikir dah ubat subur tu akan buat kita tambah selera makan.Apa yang zura nak ialah nak usaha untuk pregnant.Tapi tetap belum ada rezeki juga walaupun dah makan ubat subur.Tapi kesannya selera makan memang bertambah la.Rupa-rupanya selama 5 tahun dah naik sampai 23kg.Ada juga pernah diet sendiri.pernah ambil ubat kurus.tapi tak memjadi.

Akhirnya zura cuba ikut cara kevin zahri & sususejat.com.Zura diet kira kalori.nasi tetap makan asalkan kita tau pengambilan diet kita.

So sejak 29 / 4 / 14 hingga 1 / 6 / 14 , zura berjaya turunkan berat 2.7kg dalam masa 34 hari.Alhamdulillah.sebenarnya target zura nak turunkan 2kg je sebulan.Itu mengikut apa yang telah diberitahu oleh kevin zahri & sususejat.com

Apa yang zura buat?

Makan hanya 1500 kalori sehari
Target turun 0.5kg perweek
Makan 5 kali sehari
Nasi tetap ambil
Exercise just sekali seminggu(aerobik 15minit ikut youtube je)
Setiap pagi zura akan minum garam buluh untuk detoks.Bila kita dah buang toksin , barulah badan kita boleh membakar makanan yang kita makan tu secara efektif.


Round 1 dah selesai dan zura dah anggap ianya hampir berjaya.kita tak bleh puas hati sangat.sebab bila kita puas hati,usaha kita akan berkurang.So untuk round 2 zura buat new target

Makan hanya 1200 kalori sehari
Target turun 0.75kg perweek
Makan 5 kali sehari
Nasi hanya 3 sudu je setiap meal
Exercise 2 kali seminggu
Sit up 150kali sehari dan buat untuk 3 sesi

Semoga lepas ni lebih bersemangat lagi.
Nak capai kehidupan yang lebih sihat & baik.

Badan sihat otak cerdas.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Azura Abd Rahman
Designed by UMIESUEstudio 2015